Снимка: Live.varna.bgРемонтът на бул. Васил Левски във Варна е най-важният

...
 Снимка: Live.varna.bgРемонтът на бул. Васил Левски във Варна е най-важният
Коментари Харесай

Сбъркан ли е проектът за булевард Левски във Варна?

 

Снимка: Live.varna.bg

Ремонтът на бул. „ Васил Левски ” във Варна е най-важният план за града и е най-мащабният за последните три десетилетия.  Това сподели в предаването „ Тази заран ” по bTVкметът на Варна Иван Портних.

Той акцентира, че с него  ще се преразпредели вътрешният трафик в града,  тъй като минава под трите съществени булеварда – „ Цар Освободител ”, „ Сливница ” и „ Владислав Варненчик ”.

От друга страна, ще спомогне и за отвеждането на директния трафик през града на туристи на север към курортните комплекси „ Св. св. Константин и Елена ”, „ Златни пясъци ”, „ Албена ”. 

Докато общината се гордее с най-мащабния си обект, специалистите настояват, че той е нефункционален и няма да реализира главния резултат – да облекчи придвижването. Според ръководителя на Камарата на геодезистите Йоан Каратерзия н, планът е сгрешен изначално – първо страната отпуска пари, по-късно стартира проектирането. 
 

„ Всъщност проектирането се прави, до момента в който върви строителството и по остарели регулационни проекти, да не приказваме и за неверна кадастрална карта, какъвто е и казусът със стадион „ Спартак ”, акцентира Каратерзиян.

Проектът е минал през разнообразни публични разисквания, били са съветвани на процедура всички нужни експерти, отговори Портних на рецензиите. Този план ще реши проблеми, трупани с десетилетия, безапелационен беше той.

Бул. Васил Левски ” се прочу с неразбирателство, като мина през трибуните на стадион „ Спартак ”.

„ Локалното платно визира в действителност няколко реда от седалките, в реалност обаче самото трасе на булеварда е още от 60-те години. Когато преди време са изграждали трибуните, са стъпили в трасето на булеварда ”, разяснява Портних.

Той добави, че е почнал ремонт на стадион „ Спартак ”  и се построява напълно нова естрада за почитателите.

Портних разяснява и плана за интегриран градски превоз,  който е на стойност 115 милиона и към момента не е приключен.  Отдавна инсталираните автомати за продажба на билети по спирките и в рейсовете не работят.

Миналият ноември системата беше тържествено пусната, само че единствено по една линия с 10 рейса. Осем месеца по-късно смяна няма. А билетите, както и преди 30 години, се продават от контрольорите.

Билетната система е конфигурирана, тествана и работи. За да проработи в повсеместен мащаб и да работи дейно, би трябвало да приключат огромните поправки в града, акцентира Портних.

В момента над 10 линии не се движат по маршрутите си, което пречи на действието на самата система, съобщи той . По думите му би трябвало да се одобряват също новата транспортна скица след края на ремонтите и новата тарифна скица. Полагаме всички старания да създадем сериозна промяна в градския превоз, увери кметът на Варна.

Проблемите с дъждовната канализация във Варна са дългогодишни, посочи още той. В ниската част се събират дъждовните води от по-високата част. Проблемите са два. В централната градска част  е построена канализация още през 40-те години на предишния век, която е смесена дъждовна и битова в едно. 

Другата съществена причина за достигането на дъждовните води до ниската част на града от по-високат а е неналичието на пресичащ колектор  – би трябвало да се доизгради колекторът „ Битоля – Пирин ”, който да пресече дъждовните води още в по-горната част на Варна.

По думите му, планът за разделянето от битовата от дъждовната канализация в централната градска част е на стойност към 60 милиона лв., а колекторът „ Битоля – Пирин ” е на стойност към 40 милиона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР